Piernikowy czas
Ostatnie dwa miesiące upłynęły świetliczakom pracowicie i pachnąco. Na zajęciach kulinarnych piekliśmy głównie pierniki. Było ku temu kilka okazji. Najpierw, w listopadzie, tradycyjne katarzynki. Na początku grudnia, na kiermasz bożonarodzeniowy, przygotowaliśmy duże pierniki w czterech świątecznych kształtach: renifer, ciastek, serce i gwiazda. Ładnie zapakowane, świetnie spisały się jako drobne upominki dla rodziny, przyjaciół i znajomych. Jak zwykle przed świętami ogłoszono w Redzie konkurs bożonarodzeniowy. Uznaliśmy, że piernik to bardzo dobry materiał na szopkę. Wycięliśmy szablony figurek, zaprojektowaliśmy kształt stajenki. Upiekliśmy aniołki, gwiazdki, świętą rodzinę, zwierzątka, trzech króli. Udekorowaliśmy poszczególne pierniki, zmontowaliśmy całość i zgłosiliśmy naszą szopkę do konkursu. Na koniec przyszła pora, aby zrobić coś dla siebie. Cały karton pierniczków udekorowaliśmy ziarnami: maku, słonecznika, dyni i sezamu, a także orzechami i suszonymi owocami. Spore paczki pierników trafiły przed świętami do każdego świetliczaka. W sumie upiekliśmy ok. 800 tych wyjątkowych ciastek. Dla małych rączek naszych wychowanków było to spore wyzwanie, z którego wywiązali się znakomicie. Wspólna praca sprawiła nam wszystkim wiele radości, a zapach korzennych przypraw przybliżał świąteczną atmosferę całej szkole.
Link do zdjęć: piernikowy czas