MENU OBIADOWE
Menu wyżywienia w oddziale przedszkolnym
Menu przedszkole 30.09 – 04.10
Dzień tygodnia |
Śniadanie |
Obiad – Zupa + II Danie |
Podwieczorek |
Poniedziałek
30.09
|
Płatki owsiane z mlekiem (mleko, pszenica ) ( 3,2% tłuszczu) CHLEBEK PSZENNO – ZYTNI (pszenica) ( piekarnia Tradycyjna , 75 % maki żytniej, 25% maki pszennej) MASŁO (mleko) ( 85% tłuszczu) Dżem truskawkowy ( niska zawartość cukru ) Marchewka do chrupania |
ZUPA brokułowa z ziemniakami ( mleko) ( wywar z miesa wieprzowo-wołowego, warzywa marchew, pietruszka, brukselka , ziemniaki, smietana 18% tłuszczu) MAKARON spaghetti z mięsem drobiowym mielonym, sosem Śmietanowo- serowym i bukietem warzyw g( pszenica, jajka) ( makaron spaghetti jajeczny, mieso z piersi z kurczaka ,sól, pieprz, czosnek, bukiet warzyw , zioła)
Jabłko cząstka – około 30 g Woda nie gazowana
|
Chlebek pszenny oliwski (pszenica) Masło (masło) Kiełbaska podsuszana drobiowa Czerwona paryka Herbata z cytryna |
Wtorek 01.10
|
Bagietka pszenna (pszenica) ( piekarnia Tradycyjna Pasztet drobiowy (mleko, jaja) ( mięso drobiowe, przyprawy, mąkapszenna, jaja) MASŁO (mleko) ( 85% tłuszczu) Ogórek konserwowy Kawa inka z mlekiem |
ZUPA brukselkowa zabielana śmietaną (mleko, pszenica, seler) – 250 ml ( wywar drobiowy , włoszczyzna, brukselka, , przyprawy sól, pieprz, śmietana 18% tłuszczu) Kotlet mielony wieprzowy
Ziemniaki purre SURÓWKA z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, jabłko, sól, pieprz, cukier ,jogurt naturalny)
Woda nie gazowana |
Koktail owocowy z mlekiem 100 g – wyrób własny ( owoce: truskawki, pożeczka, banan, cukier waniliowy, cukier 2,3 g /100 ml) mleko Biszkopty 2 szt
|
Środa 02.10
|
Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, drożdze , tłuszcz roślinny, dynia, słonecznik, czarnuszka,sól) (pszenica, drożdże) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i majonezem (jaja|) Masło Pomidor Herbata z sokiem pożeczkowym |
ZUPA grochowa z łuskanego grochu, na wędzonce Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym (jaja, pszenica, mleko) ( mięso drobiowe, jaja, maka pszenna, pasata pomidorowa , zielona pietruszka, przyprawy, słodka śmietanka 18%).
Surówka z marchewki i jabłka (Marchew, jabłko, sól, sok z cytryny, cukier ) Woda nie gazowana |
Jabłko – 1 szt Herbatniki (pszenica) Kakao z mlekiem (mleko, kakao)
|
Czwartek 03.10
|
Zupa mleczna – kaszka manna na mleku (mleko, pszenica) Chleb razowy ( pszenica, drożdże) Ser żółty Gouda Marchewka słupki do chrupania
|
Zupa krem z pomidorów z bazylia i groszkiem ptysiowym – (wywar drobiowy, pomidory pelatti, włoszczyzna, groszek ptysiowy, słodka śmietanka, bazylia) (pszenica, mleko,) Pierogi z mięsem i okrasą (pszenica, czosnek, mleko) (Karkówka pieczona, włopszczyzna, przyprawy , cebula, czosnek,jaja, maka pszenna ) Surówka z młodej kapusty z koperkiem (młoda kapusta, jogurt naturalny, zielona pietruszka, przyprawy) (mleko) Woda nie gazowana 100 ml |
Naleśniki z twarogiem i cukrem waniliowym Woda z cytryną |
Piątek 04.10
|
CHLEBEK pszenno – żytni (1) –(pszenica, drożdże) Sałatka z jajek gotowanych z zielonym groszkiem, kukrydza i majonezem (mleko, jaja) Warzywa : biała rzodkiew, papryka MASŁO (mleko) 85%) Herbatka owocowa – susz |
ZUPA minestrone (pszenica,jaja) ( wywar mięsno warzywny, kapusta włoska, włoszczyzna, ziemniaki, psata pomidorowa ) Klops z ryby w sosie koperkowo – warzywnym (pszenica, ryby, mleko) (morszczuk filet, mąka pszenna, sól, pieprz, koper, śmietana 18%, ) Ziemniaki purre (mleko) Surówka meksykańska
Woda nie gazowana z cytryna |
Rogal pszenny ( Piekarnia Brodnica) – (pszenica, jajka, mleko, sezam, drożdże ) Masło (mleko) Pasta z twarożku ze szczypiorkiem (mleko) (tarożek tłusty, smietanka słodka 34% tłuszczu, szczypior ) Ogórek kiszony ( słupki do chrupania )(czosnek) Kawa zbożowa z mlekiem (mleko, pszenica) |
Menu przedszkole 07.10 – 11.10
Dzień tygodnia |
Śniadanie |
Obiad – Zupa + II Danie |
Podwieczorek |
Poniedziałek
07.10
|
Płatki kukurydziane na mleku (mleko) ( 3,2% tłuszczu) CHLEBEK PSZENNO – ZYTNI (pszenica) ( piekarnia Tradycyjna , 75 % maki żytniej, 25% maki pszennej) MASŁO (mleko) ( 85% tłuszczu Powidła śliwkowe
|
ZUPA z fasolki szparagowej, na wędzonce ( wywar drobiowo – wiprzowy, włoszczyzna , ziemniaki ,marchew, fasolka szparagowa , majeranek, boczek wędzony ,kiełbaska podwawelska ) Śmietana 18 % tłuszczu, koper ) MAKARON z warzywami w sosie pomidorowym z ziołami ( pszenica, jajka,) ( makaron spaghetti jajeczny, marchew, papryka, cebula, czosnek, pieczarki , pieprz, czosnek, pasata pomidorowa , słodka śmietana 18% ) Biała rzodkiew
Woda nie gazowana |
Chlebek z masłem i serem Gouda Chlebek razowy (pszenica) ( piekarnia Brodnica) Masło (mleko) ( 85 % tłuszczu) Ser żółty Gouda (mleko) Papryka czerwona Herbata z cytryna |
Wtorek 08.10
|
Bułka pszenna (pszenica) ( piekarnia Tradycyjna ) Twarożek waniliowy (mleko) ( twaróg mielony tłusty ,cukier waniliowy , smietana 34 % tłuszczu) MASŁO (mleko) ( 85% tłuszczu) Owoc sezonowy Kawa zbożowa |
ZUPA pomidorowa z ryżem (mleko) (wywar wołowy. włoszczyzna, pssata pomidorwa sól, pieprz, mięso wieprzowe wędzone, majeranek, śmietana 18%)
Gulasz wieprzowy (szynka wieprzowa, łopatka wieprzowa, warzywa, maka pszenna, przyprawy) Ziemniaki z koperkiem Surówka z pora i białej kapusty Woda nie gazowana |
Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem Herbata owocowa |
Środa 09.10
|
Chlebek mieszany z masłem (mleko, pszenica)- Piekarnia Tradycyjna Szynka konserwowa wieprzowa MASŁO ( mleko) 85% tłuszczu Pomidor Napój mleczno czekoladowy |
Zupa ogórkowa zabielana śmietana 18% (mleko, ) (wywar drobiowy, właszyzna, ogórki kiszone, sól.pieprz, koper, slodka smietanka 18%) Sznycel drobiowy pieczony (pszenica, jajka,) (mięso mielone z indyka , jaja,, zielona pietruszka, przyprawy ) Ziemniaki Purre ( ziemniaki, mleko, masło, koper, sól) Surówka z czerwonej kapusty Woda nie gazowana |
Koktajl z truskawek na mleku i maślance ( maślanka, mleko 3,2 %, truskawki , cukier 2g/100 ml) Wafel ryżowy – 1 szt |
Czwartek 11.10
|
Frankfurterka parzona (gorczyca) Chleb oliwski (pszenica) (mąka pszenna, maka razowa,słonecznik, olej Masło (mleko) Kalarepa Herbata z pomarańczą |
ZUPA krem z kalafiorowa zabielana śmietanką (pszenica) ( wywar drobiowy ,włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, przyprawy sól, pieprz, czosnek, słodka smietanka 18%) Roladki wieprzowe z warzywami w sosie własnym ( schab, paryka, marchew, cebula, czosnek, maka pszenna ) Kasza bulgur z zielona pietruszką Surówka z marchewki z ananasem Woda nie gazowana |
Kisiel owocowy z owocami z sosem jogurtowym 100 g (mleko) – wyrób własny ( owoce mieszanka – truskawki, pozeczka, śliwka, jabłko,skrobia ziemniaczana, cukier, jogurt naturalny) Flips – 1 szt
|
Piątek 12.10
|
CHLEBEK pszenno – żytni Pasta z tuńczyka i jajka ze szczypiorkiem (szczypiorek, tuńczyk w sosie własnym, majonez, jaja, pieprz, majonez wyrób własny) ( ryba, jaja) Ogórek małosolny MASŁO (mleko) Kakao z mlekiem (mleko, ) |
ZUPA pomidorowa z ryżem (pszenica, mleko) ( wywar wieprzowo- wołowy włoszczyzna, włoszczyzna, pomidory, pasata pomidorwa słodka smietanka )
Pierogi ruskie z okrasą (jaja, pszenica, mleko) (twaróg tłusty, cebula, ziemniaki, sól. Pieprz,) Surowka Colesław Woda nie gazowana
|
Chałka drożdżowa ( piekarnia Tradycyjna) (jajka, pszenica, mleko, sezam) (maka pzsenna , mleko, sól, cukier, drożdże, masło, smietana 18 %, jaja,) Dżęm truskawakowy Łowicz
|
Zupa-250 – 300 ml, Zupy kremy – 180 – 200 ml , Zupa mleczna 250-300ml, Kanapki-150gr, Napoje Gorące-200ml, Skrobia-100 – 150 g, Mięso/Ryby od 80g do 100g, surówki, sałatki warzywne – 50 – 100 g
Wędlina, ser -15 – 20g, serki twarogowe 15-20 g, nowalijki 5-15g, warzywa do chrupania 15-20g,
Suma kalorii w tygodniu : 5380 Kcal , białko – 92 g ( norma dzienna 16 – 21g) , tłuszcze- 252 g ( norma dzienna 47-54 g) , węglowodany – 1015 g ( norma dzienna 196 – 210 g) Alergeny zawarte w potrawach zaznaczono kolorem czerwonym. Menu przygotowane wg zapisów i wymogów zawartych w Rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154) Szczegółowy wykaz Alergenów, Tabela kaloryczności i gramatur, składników potraw dostępna u Dyrekcji przedszkola do wglądu. Szczególowy wykaz składników i określenie alergenów, dostępne u Dyrekcji przedszkola
Menu obiadowe w szkole
Menu szkoła 30.09 – 04.10
Dzień tygodnia |
Obiad – Zupa + II Danie |
Poniedziałek
30.09
|
MAKARON spaghetti z mięsem drobiowym mielonym, sosem Śmietanowo- serowym i bukietem warzyw g( pszenica, jajka) ( makaron spaghetti jajeczny, mieso z piersi z kurczaka ,sól, pieprz, czosnek, bukiet warzyw , zioła)
Woda nie gazowana |
Wtorek 01.10
|
ZUPA brukselkowa zabielana śmietaną (mleko, pszenica, seler) ( wywar drobiowy , włoszczyzna, brukselka, , przyprawy sól, pieprz, śmietana 18% tłuszczu)
Chleb pszenny Oliwski |
Środa 02.10
|
Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym (jaja, pszenica, mleko) ( mięso drobiowe, jaja, maka pszenna, pasata pomidorowa , zielona pietruszka, przyprawy, słodka śmietanka 18%).
Surówka z marchewki i jabłka (Marchew, jabłko, sól, sok z cytryny, cukier ) Woda nie gazowana |
Czwartek 03.10
|
Pierogi z mięsem i okrasą (pszenica, czosnek, mleko) (Karkówka pieczona, włopszczyzna, przyprawy , cebula, czosnek,jaja, maka pszenna ) Surówka z młodej kapusty z koperkiem (młoda kapusta, jogurt naturalny, zielona pietruszka, przyprawy) (mleko) Woda nie gazowana |
Piątek 04.10
|
Klops z ryby w sosie koperkowo – warzywnym (pszenica, ryby, mleko) (morszczuk filet, mąka pszenna, sól, pieprz, koper, śmietana 18%, ) Ziemniaki purre (mleko) Surówka meksykańska Woda nie gazowana |
Menu szkoła 07.10 – 11.10
Dzień tygodnia |
Obiad – Zupa + II Danie |
Poniedziałek
07.10
|
MAKARON z warzywami w sosie pomidorowym z ziołami ( pszenica, jajka,) ( makaron spaghetti jajeczny, marchew, papryka, cebula, czosnek, pieczarki , pieprz, czosnek, pasata pomidorowa , słodka śmietana 18% ) Woda nie gazowana |
Wtorek 08.10
|
ZUPA pomidorowa z ryżem (mleko) (wywar wołowy. włoszczyzna, pssata pomidorwa sól, pieprz, mięso wieprzowe wędzone, majeranek, śmietana 18%)
Chleb oliwski |
Środa 09.10
|
Sznycel drobiowy pieczony (pszenica, jajka,) (mięso mielone z indyka , jaja,, zielona pietruszka, przyprawy ) Ziemniaki Purre ( ziemniaki, mleko, masło, koper, sól) Surówka z czerwonej kapusty Woda nie gazowana |
Czwartek 11.10
|
Roladki wieprzowe z warzywami w sosie własnym ( schab, paryka, marchew, cebula, czosnek, maka pszenna ) Kasza bulgur z zielona pietruszką Surówka z marchewki z ananasem Woda nie gazowana |
Piątek 12.10
|
Pierogi ruskie z okrasą (jaja, pszenica, mleko) (twaróg tłusty, cebula, ziemniaki, sól. Pieprz,) Surowka Colesław Woda nie gazowana
|
Zupa-250 – 300 ml, Zupy kremy – 180 – 200 ml , Zupa mleczna 250-300ml, Kanapki-150gr, Napoje Gorące-200ml, Skrobia-100 – 150 g, Mięso/Ryby od 80g do 100g, surówki, sałatki warzywne – 50 – 100 g Wędlina, ser -15 – 20g, serki twarogowe 15-20 g, nowalijki 5-15g, warzywa do chrupania 15-20g,
Suma kalorii w tygodniu : 3420 Kcal , białko – 92 g ( norma dzienna 16 – 21g) , tłuszcze- 252 g ( norma dzienna 47-54 g) , węglowodany – 1015 g ( norma dzienna 196 – 210 g) Alergeny zawarte w potrawach zaznaczono kolorem czerwonym. Menu przygotowane wg zapisów i wymogów zawartych w Rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154) Szczegółowy wykaz Alergenów, Tabela kaloryczności i gramatur, składników potraw dostępna u Dyrekcji przedszkola do wglądu.
ŻYCZYMY SMACZNEGO 🙂
Koszt całodniowego wyżywienia w oddziale przedszkolnym w roku szkolnym 2024/2025 wynosi 14 zł.
Deklaracja na obiady dla uczniów szkolnych poniżej do pobrania. Obowiązuje abonament 5-dniowy.
Wpłaty za obiad z dofinansowania należy wpłacać
na konto Szkoły Podstawowej nr 5 w Redzie – numer konta 02 1160 2202 0000 0003 4213 0147.
DEKLARACJA DO POBRANIA PONIŻEJ
Koszt obiadu z dofinansowaniem 6,00 zł.
KOPEREK I KMINEK Sp z o.o.
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 5 W REDZIE