Menu obiadowe

MENU OBIADOWE          

Menu wyżywienia w oddziale przedszkolnym

Menu przedszkole 30.09 – 04.10

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad – Zupa + II Danie

Podwieczorek

Poniedziałek

 

30.09

 

 

 

 

Płatki  owsiane  z mlekiem    (mleko, pszenica )

( 3,2% tłuszczu)

CHLEBEK PSZENNO – ZYTNI (pszenica)

( piekarnia Tradycyjna , 75 % maki żytniej, 25% maki pszennej)

MASŁO (mleko)

( 85% tłuszczu)

Dżem truskawkowy

( niska zawartość cukru )

Marchewka do chrupania

ZUPA  brokułowa  z ziemniakami    ( mleko)

( wywar z miesa wieprzowo-wołowego, warzywa marchew, pietruszka, brukselka , ziemniaki, smietana 18% tłuszczu)

MAKARON spaghetti  z mięsem drobiowym mielonym, sosem Śmietanowo-  serowym   i bukietem warzyw g( pszenica, jajka) ( makaron spaghetti   jajeczny, mieso z piersi z kurczaka  ,sól, pieprz, czosnek, bukiet warzyw , zioła)

 

Jabłko cząstka  – około 30 g

Woda nie gazowana

 

 

Chlebek pszenny oliwski (pszenica)

Masło (masło)

Kiełbaska podsuszana drobiowa  

Czerwona paryka

Herbata z cytryna

Wtorek

01.10

 

 

 

 

Bagietka pszenna  (pszenica) ( piekarnia Tradycyjna

Pasztet drobiowy (mleko, jaja)

( mięso drobiowe, przyprawy, mąkapszenna, jaja)

MASŁO (mleko) ( 85% tłuszczu)

Ogórek konserwowy

Kawa inka  z mlekiem

ZUPA brukselkowa zabielana śmietaną   (mleko, pszenica, seler) – 250 ml

( wywar drobiowy , włoszczyzna, brukselka, , przyprawy sól, pieprz, śmietana 18% tłuszczu)

Kotlet mielony wieprzowy   

 

Ziemniaki purre

SURÓWKA  z kapusty pekińskiej

(kapusta pekińska, jabłko, sól, pieprz, cukier ,jogurt naturalny) 

 

Woda nie gazowana

Koktail owocowy z mlekiem 100 g – wyrób własny

( owoce: truskawki, pożeczka, banan, cukier waniliowy, cukier 2,3 g /100 ml) mleko

Biszkopty 2 szt

 

Środa

02.10

 

 

 

Chleb wieloziarnisty

(mąka pszenna, drożdze , tłuszcz roślinny, dynia, słonecznik, czarnuszka,sól) (pszenica, drożdże)

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i majonezem (jaja|)

Masło

Pomidor

Herbata z sokiem pożeczkowym

ZUPA grochowa z łuskanego grochu, na wędzonce

Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym  (jaja, pszenica, mleko)

( mięso drobiowe, jaja, maka pszenna, pasata pomidorowa , zielona pietruszka, przyprawy, słodka śmietanka 18%).

 

Surówka z marchewki i jabłka

(Marchew, jabłko,  sól, sok z cytryny, cukier )

Woda nie gazowana

Jabłko – 1 szt

Herbatniki (pszenica)

Kakao z mlekiem (mleko, kakao)

 

 

Czwartek

03.10

 

 

 

 

Zupa mleczna – kaszka manna na mleku  (mleko, pszenica)

Chleb razowy

( pszenica, drożdże)

Ser żółty Gouda  

Marchewka słupki do chrupania  

 

Zupa krem z pomidorów z bazylia i groszkiem ptysiowym       –  

(wywar drobiowy, pomidory pelatti, włoszczyzna, groszek ptysiowy, słodka śmietanka, bazylia) (pszenica, mleko,)

Pierogi z mięsem i okrasą   (pszenica, czosnek, mleko)

(Karkówka pieczona, włopszczyzna, przyprawy , cebula, czosnek,jaja, maka pszenna )

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

(młoda kapusta, jogurt naturalny, zielona pietruszka, przyprawy) (mleko)

Woda nie gazowana 100 ml

Naleśniki z twarogiem i cukrem waniliowym

Woda z cytryną

Piątek

04.10

 

 

 

 

 

CHLEBEK pszenno – żytni (1) –(pszenica, drożdże)

Sałatka z jajek gotowanych z zielonym groszkiem, kukrydza i majonezem

(mleko, jaja)

Warzywa : biała rzodkiew, papryka

MASŁO (mleko)  85%)

Herbatka owocowa – susz

ZUPA minestrone  (pszenica,jaja)

( wywar mięsno warzywny, kapusta włoska, włoszczyzna, ziemniaki, psata pomidorowa  )

Klops  z  ryby w sosie koperkowo – warzywnym  (pszenica, ryby, mleko)

(morszczuk filet, mąka pszenna, sól, pieprz, koper, śmietana 18%, )

Ziemniaki purre  (mleko)

Surówka meksykańska

 

Woda nie gazowana z cytryna

Rogal pszenny      ( Piekarnia Brodnica)

– (pszenica, jajka, mleko, sezam, drożdże )

Masło  (mleko)

Pasta z twarożku ze szczypiorkiem    (mleko)

(tarożek tłusty,  smietanka słodka 34% tłuszczu, szczypior )

Ogórek kiszony ( słupki do chrupania )(czosnek)

Kawa zbożowa z mlekiem (mleko, pszenica)

Menu przedszkole 07.10 – 11.10

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad – Zupa + II Danie

Podwieczorek

Poniedziałek

 

07.10

 

 

 

 

Płatki kukurydziane na mleku  (mleko)

( 3,2% tłuszczu)

CHLEBEK PSZENNO – ZYTNI (pszenica)

( piekarnia Tradycyjna , 75 % maki żytniej, 25% maki pszennej)

MASŁO (mleko)

( 85% tłuszczu

Powidła śliwkowe

 

ZUPA z fasolki szparagowej, na wędzonce

( wywar drobiowo – wiprzowy, włoszczyzna , ziemniaki ,marchew, fasolka szparagowa , majeranek, boczek wędzony ,kiełbaska podwawelska )

Śmietana 18 % tłuszczu, koper )

MAKARON z warzywami w sosie pomidorowym z ziołami ( pszenica, jajka,)

( makaron spaghetti jajeczny, marchew, papryka, cebula, czosnek, pieczarki , pieprz, czosnek, pasata pomidorowa , słodka śmietana 18% )

Biała rzodkiew

 

Woda nie gazowana

Chlebek z masłem i serem Gouda    

Chlebek razowy (pszenica) ( piekarnia Brodnica)

Masło (mleko) ( 85 % tłuszczu)

Ser żółty Gouda  (mleko)

Papryka czerwona  

Herbata z cytryna

Wtorek

08.10

 

 

 

 

Bułka pszenna (pszenica)         ( piekarnia Tradycyjna )

Twarożek waniliowy (mleko)

( twaróg mielony tłusty  ,cukier waniliowy , smietana 34 % tłuszczu)

MASŁO (mleko) ( 85% tłuszczu)

Owoc sezonowy

Kawa zbożowa

ZUPA pomidorowa z ryżem  (mleko)

(wywar wołowy. włoszczyzna, pssata pomidorwa sól, pieprz, mięso wieprzowe wędzone, majeranek, śmietana 18%)

 

Gulasz wieprzowy

(szynka wieprzowa, łopatka wieprzowa, warzywa, maka pszenna, przyprawy)

Ziemniaki z koperkiem

Surówka z pora i białej kapusty

Woda nie gazowana

Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem

Herbata owocowa

Środa

09.10

 

 

 

 

 

Chlebek mieszany z masłem    (mleko, pszenica)- Piekarnia Tradycyjna

Szynka konserwowa wieprzowa

MASŁO ( mleko) 85% tłuszczu

Pomidor

Napój mleczno czekoladowy

Zupa ogórkowa zabielana śmietana 18% (mleko, )

(wywar drobiowy, właszyzna, ogórki kiszone, sól.pieprz, koper, slodka smietanka 18%)

Sznycel drobiowy pieczony (pszenica, jajka,)

(mięso mielone z indyka , jaja,, zielona pietruszka, przyprawy ) 

Ziemniaki Purre

( ziemniaki, mleko, masło, koper, sól)

Surówka z czerwonej kapusty

Woda nie gazowana

Koktajl  z truskawek na mleku i maślance

( maślanka, mleko 3,2 %, truskawki , cukier 2g/100 ml)

Wafel ryżowy – 1 szt

Czwartek

11.10

 

 

 

 

Frankfurterka parzona

(gorczyca)

 Chleb oliwski (pszenica)

(mąka pszenna, maka razowa,słonecznik, olej

Masło  (mleko)

Kalarepa  

Herbata z pomarańczą

ZUPA krem z kalafiorowa zabielana śmietanką   (pszenica)

( wywar drobiowy ,włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, przyprawy sól, pieprz, czosnek, słodka smietanka 18%)

Roladki wieprzowe z warzywami w sosie własnym

( schab, paryka, marchew, cebula, czosnek, maka pszenna )

Kasza bulgur z zielona pietruszką

Surówka z marchewki z ananasem

Woda nie gazowana

Kisiel owocowy z owocami z sosem jogurtowym 100 g (mleko) – wyrób własny

( owoce mieszanka – truskawki, pozeczka, śliwka, jabłko,skrobia ziemniaczana, cukier, jogurt naturalny)

Flips – 1 szt

 

 

Piątek

12.10

 

 

 

 

 

CHLEBEK pszenno – żytni

Pasta  z tuńczyka i jajka   ze szczypiorkiem

(szczypiorek, tuńczyk w sosie własnym, majonez, jaja, pieprz, majonez wyrób własny)

( ryba, jaja)

Ogórek małosolny

MASŁO (mleko)

Kakao z mlekiem (mleko, )

ZUPA pomidorowa z ryżem  (pszenica, mleko)

( wywar wieprzowo- wołowy włoszczyzna, włoszczyzna, pomidory, pasata pomidorwa słodka smietanka  )

 

Pierogi ruskie z okrasą (jaja, pszenica, mleko)

(twaróg tłusty, cebula, ziemniaki, sól. Pieprz,)

Surowka Colesław 

Woda nie gazowana

 

 

Chałka drożdżowa ( piekarnia Tradycyjna)         (jajka, pszenica, mleko, sezam)

(maka pzsenna , mleko, sól, cukier, drożdże, masło, smietana 18 %, jaja,)

Dżęm truskawakowy Łowicz

 

 

Zupa-250 – 300 ml, Zupy kremy – 180 – 200 ml , Zupa mleczna 250-300ml, Kanapki-150gr, Napoje Gorące-200ml, Skrobia-100 – 150 g, Mięso/Ryby od 80g do 100g, surówki, sałatki warzywne – 50 – 100 g

Wędlina, ser -15 – 20g, serki twarogowe 15-20 g, nowalijki 5-15g, warzywa do chrupania 15-20g,

Suma kalorii w tygodniu : 5380 Kcal , białko – 92 g ( norma dzienna 16 – 21g) , tłuszcze-  252 g ( norma dzienna 47-54 g) , węglowodany – 1015 g ( norma dzienna 196 – 210 g) Alergeny zawarte w potrawach zaznaczono kolorem czerwonym. Menu przygotowane wg zapisów i wymogów zawartych w Rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154)  Szczegółowy wykaz Alergenów, Tabela kaloryczności i gramatur, składników potraw dostępna u Dyrekcji przedszkola do wglądu. Szczególowy wykaz składników i określenie alergenów, dostępne u Dyrekcji przedszkola

Menu obiadowe w szkole

Menu szkoła 30.09 – 04.10

Dzień tygodnia

Obiad – Zupa + II Danie

Poniedziałek

 

30.09

 

 

 

MAKARON spaghetti  z mięsem drobiowym mielonym, sosem Śmietanowo-  serowym   i bukietem warzyw g( pszenica, jajka) ( makaron spaghetti   jajeczny, mieso z piersi z kurczaka  ,sól, pieprz, czosnek, bukiet warzyw , zioła)

 

Woda nie gazowana

Wtorek

01.10

 

 

 

 

ZUPA brukselkowa zabielana śmietaną   (mleko, pszenica, seler)

( wywar drobiowy , włoszczyzna, brukselka, , przyprawy sól, pieprz, śmietana 18% tłuszczu)

 

Chleb pszenny Oliwski

Środa

02.10

 

 

 

Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym   (jaja, pszenica, mleko)

( mięso drobiowe, jaja, maka pszenna, pasata pomidorowa , zielona pietruszka, przyprawy, słodka śmietanka 18%).

 

Surówka z marchewki i jabłka (Marchew, jabłko,  sól, sok z cytryny, cukier )

Woda nie gazowana

 

Czwartek

03.10

 

 

 

Pierogi z mięsem i okrasą   (pszenica, czosnek, mleko)

(Karkówka pieczona, włopszczyzna, przyprawy , cebula, czosnek,jaja, maka pszenna )

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

(młoda kapusta, jogurt naturalny, zielona pietruszka, przyprawy) (mleko)

Woda nie gazowana

Piątek

04.10

 

 

 

 

Klops  z  ryby w sosie koperkowo – warzywnym  (pszenica, ryby, mleko)

(morszczuk filet, mąka pszenna, sól, pieprz, koper, śmietana 18%, )

Ziemniaki purre  (mleko)

Surówka meksykańska

Woda nie gazowana

Menu szkoła 07.10 – 11.10

Dzień tygodnia

Obiad – Zupa + II Danie

Poniedziałek

 

07.10

 

MAKARON z warzywami w sosie pomidorowym z ziołami ( pszenica, jajka,)

( makaron spaghetti jajeczny, marchew, papryka, cebula, czosnek, pieczarki , pieprz, czosnek, pasata pomidorowa , słodka śmietana 18% )

Woda nie gazowana

Wtorek

08.10

 

 

 

 

ZUPA pomidorowa z ryżem  (mleko)

(wywar wołowy. włoszczyzna, pssata pomidorwa sól, pieprz, mięso wieprzowe wędzone, majeranek, śmietana 18%)

 

Chleb oliwski  

Środa

09.10

 

 

 

 

 

Sznycel drobiowy pieczony (pszenica, jajka,)

(mięso mielone z indyka , jaja,, zielona pietruszka, przyprawy ) 

Ziemniaki Purre

( ziemniaki, mleko, masło, koper, sól)

Surówka z czerwonej kapusty

Woda  nie gazowana

Czwartek

11.10

 

 

 

 

Roladki wieprzowe z warzywami w sosie własnym

( schab, paryka, marchew, cebula, czosnek, maka pszenna )

Kasza bulgur z zielona pietruszką

Surówka z marchewki z ananasem

Woda nie gazowana

Piątek

12.10

 

 

 

Pierogi ruskie z okrasą (jaja, pszenica, mleko)

(twaróg tłusty, cebula, ziemniaki, sól. Pieprz,)

Surowka Colesław 

Woda nie gazowana

 

 

Zupa-250 – 300 ml, Zupy kremy – 180 – 200 ml , Zupa mleczna 250-300ml, Kanapki-150gr, Napoje Gorące-200ml, Skrobia-100 – 150 g, Mięso/Ryby od 80g do 100g, surówki, sałatki warzywne – 50 – 100 g Wędlina, ser -15 – 20g, serki twarogowe 15-20 g, nowalijki 5-15g, warzywa do chrupania 15-20g,

Suma kalorii w tygodniu : 3420 Kcal , białko – 92 g ( norma dzienna 16 – 21g) , tłuszcze-  252 g ( norma dzienna 47-54 g) , węglowodany – 1015 g ( norma dzienna 196 – 210 g) Alergeny zawarte w potrawach zaznaczono kolorem czerwonym. Menu przygotowane wg zapisów i wymogów zawartych w Rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154)  Szczegółowy wykaz Alergenów, Tabela kaloryczności i gramatur, składników potraw dostępna u Dyrekcji przedszkola do wglądu.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO 🙂

Koszt całodniowego wyżywienia w oddziale przedszkolnym w roku szkolnym 2024/2025 wynosi 14 zł.

Deklaracja na obiady dla uczniów szkolnych poniżej do pobrania. Obowiązuje abonament 5-dniowy.

Wpłaty za obiad z dofinansowania należy wpłacać
na konto Szkoły Podstawowej nr 5 w Redzie – numer konta 02 1160 2202 0000 0003 4213 0147.

DEKLARACJA DO POBRANIA PONIŻEJ

 

 

Koszt obiadu z dofinansowaniem 6,00 zł.

KOPEREK I KMINEK Sp z o.o.

 

REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 5 W REDZIE