Zajęcia doradztwa zawodowego oraz warsztaty zdrowego odżywiania
Dzięki uprzejmości Pani Anity Kaszuby, właścicielki PIZZERII DIVERSITA, udało nam się uczestniczyć w bardzo ciekawych zajęciach dotyczących zawodów związanych z gastronomią. Uczniowie podczas wizyty w restauracji poznali specyfikę pracy kucharza, pizzera, dostawcy, restauratora i sprzedawcy. Dowiedzieli się też, na czym polega profesjonalna obsługa klienta oraz higiena pracy zakładu gastronomicznego. Ponadto uczniowie uczestniczyli w warsztatach zdrowego odżywiania w związku z tym, iż restauracja posiada w swej ofercie potrawy wykonane z produktów BIO. Nauczyli się rozróżniać produkty Bio od zwykłych i poznali różnicę wartości odżywczych komponentów. Zajęcia przeprowadziła absolwentka naszej szkoły – Agnieszka Kaszuba. Uczestnicy zajęć, uczniowie klasy VI dzięki tej lekcji nie tylko poznali pracę ludzi związanych z gastronomią oraz zasady zdrowego odżywiania, ale mieli też okazję zintegrować grupę po powrocie do szkoły i zakończeniu zdalnego nauczania. Wyjście klasowe zakończyło się konkursem ze znajomości tematyki omawianej na zajęciach oraz wspólnym posiłkiem w restauracji. Zajęcia zorganizowała wych. klasy szóstej Pani Renata Mejer we współpracy z nauczycielem wspomagającym, Panią Agnieszką Kaszuba.
Zobacz zdjęcia.
Autor: Renata Mejer