Menu obiadowe

MENU OBIADOWE          

Menu obiadowe w oddziale przedszkolnym

 

Poniedziałek

02.09.2024

 

 

Śniadanie

Płatki kukurydziane na mleku 20 g na mleku (mleko) ( 3,2% tłuszczu)
CHLEBEK PSZENNO – ZYTNI (pszenica)- 50 g
(piekarnia Tradycyjna , 75 % maki żytniej, 25% maki pszennej)
MASŁO (mleko) 7 g ( 85% tłuszczu
Powidła śliwkowe 10 g( niska zawartość cukru )

Obiad

ZUPA jarzynowa zabielana śmietaną (mleko) – 250 ml (mleko)
( wywar drobiowo – wiprzowy, włoszczyzna , ziemniaki ,marchew, kalafior, brukselka, brokuły)
Śmietana 18 % tłuszczu, koper )
MAKARON spaghetti bolonesse 150 g- makaron 90 g , sos 60 g ( pszenica, jajka)
( makaron spaghetti jajeczny, mięso wieprzowe, włoszczyzna przyprawy- sól, pieprz, czosnek, oregano,bazylia )
Marchewka do chrupania 15 g
Woda nie gazowana

Podwieczorek

Chlebek z masłem i serem Gouda
Chlebek razowy 50 g(pszenica) ( piekarnia Brodnica)
Masło 7 g(mleko) ( 85 % tłuszczu)
Ser żółty Gouda 15 g (mleko)
Rzodkiewka – 20 g

Wtorek

03.09.2024

 

Śniadanie

Bagietka pszenna (pszenica) 80 g ( piekarnia Tradycyjna )
Twarożek z rodzynkami 50 g (mleko)
( twaróg mielony tłusty , rodzynki Sułtańskie, cukier waniliowy , śmietana 18% tłuszczu)
MASŁO (mleko) – 7 g ( 85% tłuszczu)
Herbata z sokiem malinowym

Obiad

ZUPA kalafiorowa zabielana śmietanką (pszenica) – 250 ml
( wywar drobiowy ,włoszczyzna, pomidory Pelatti, jabłko, ziemniaki, przyprawy sól, pieprz, czosnek, słodka śmietanka 18%)
Stripsy z kurczaka w kukurydzianej panierce – 100 g (jajka)
(pierś z kurczaka, jaja, maka kukurydziana, maka pszenna)
Ziemniaki – 100 g
Surówka colesław – 50
Woda nie gazowana

Podwieczorek

Śliwki lub morele 40 g
Batonik musli

       Środa        
04.09.2024

Śniadanie

Chlebek mieszany z masłem 50 g (mleko, pszenica)- Piekarnia Tradycyjna
Szynka konserwowa 15 g
MASŁO 7 g(mleko) 85% tłuszczu
Pomidor 20 g
Kakao z mlekiem (mleko)

Obiad

Zupa ogórkowa zabielana śmietana 18% (mleko, ) 250 ml
(wywar drobiowy, włoszczyzna, ogórki kiszone, sól.pieprz, koper, słodka śmietanka 18%)
Kotlety mielone wieprzowe 80g mięso (pszenica, jajka,)
(mięso mielone z łopatki , jaja,, zielona pietruszka, przyprawy )
Ziemniaki Purre 100 g (mleko) ( ziemniaki, mleko, masło, koper, sól)
Surówka ze świeżym ogórkiem – 50 g
Woda nie gazowana z cytryną

Podwieczorek

Koktajl z owoców leśnych na mleku i maślance – 100 ml (mleko)
( maślanka, mleko 3,2 %, owoce leśne , cukier 2g/100 ml)
Wafel ryżowy – 1 szt

czwartek
05.09.2024

Śniadanie

Parówka wieprzowa 80 g
(gorczyca)
Chleb oliwski 50 g(pszenica)
(mąka pszenna, maka razowa,słonecznik, olej
Masło – 7g (mleko) Kalarepa – 10 g, Kawa zbożowa (pszenica)

Obiad

ZUPA pomidorowa z ryżem (mleko)-250 ml
(wywar wołowy. włoszczyzna, Passata pomidorowa sól, pieprz, mięso wieprzowe wędzone, majeranek, śmietana 18%)
Kotlet schabowy 80 g (pszenica,jaja)
(schab, sól, pierz, bułka tarta, jaja)
Ziemniaki purre 100 g

Surówka wiosenna 50 g
(Kapusta pekińska, kukurydza, koper, jogurt naturalny)
Woda nie gazowana

Podwieczorek

Budyń waniliowy ( wyrób własny) 120 g (mleko)
Biszkopty – 2 szt

 Piątek

06.09.2024

Śniadanie

CHLEBEK pszenno – żytni (1) – 50 g
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 60 g
(szczypiorek, tuńczyk w sosie własnym, majonez, jaja, pieprz, majonez wyrób własny) ( ryba, jaja)
Ogórek małosolny 20 g, MASŁO (mleko) 7 g 85%
Herbata z mlekiem

Obiad

ZUPA rosół z drobnym makaronem 250 ml, (pszenica, mleko)
( wywar z drobiu – kurczak, kaczka, indyk, włoszczyzna, makaron pszenny )
Kotlety rybne z dorsza (mleko, jaja) 80g
Ziemniaki 100 g
Surówka z kiszonej kapusty 50 g, Woda nie gazowana

Podwieczorek

Chałka drożdżowa ( piekarnia Tradycyjna) – 70 g (jajka, pszenica, mleko, sezam)
(maka pszenna , mleko, sól, cukier, drożdże, masło, śmietana 18 %, jaja,)
Dżem truskawkowy Łowicz 25 g

  Suma kalorii w tygodniu : 5380 Kcal , białko – 92 g ( norma dzienna 16 – 21g) , tłuszcze-  252 g ( norma dzienna 47-54 g) , węglowodany – 1015 g ( norma dzienna 196 – 210 g) Alergeny zawarte w potrawach zaznaczono kolorem czerwonym. Menu przygotowane wg zapisów i wymogów zawartych w Rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154) 
   
   
   
   
   
   

Menu obiadowe

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

ŻYCZYMY SMACZNEGO 🙂

Koszt całodniowego wyżywienia w oddziale przedszkolnym w roku szkolnym 2024/2025 wynosi 14 zł.

Deklaracja na obiady dla uczniów szkolnych poniżej do pobrania. Obowiązuje abonament 5-dniowy.

Wpłaty za obiad z dofinansowania należy wpłacać
na konto Szkoły Podstawowej nr 5 w Redzie – numer konta 02 1160 2202 0000 0003 4213 0147.

DEKLARACJA DO POBRANIA PONIŻEJ

 

 

Koszt obiadu z dofinansowaniem 6,00 zł.

KOPEREK I KMINEK Sp z o.o.

 

REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 5 W REDZIE