Jak powstaje chleb? – wizyta w piekarni.

W środę 18 października uczniowie klas IIIA i IIIB wraz z wychowawcami wybrali się na wycieczkę do Piekarni „Samopomoc Chłopska”
w Redzie.

Uczniowie mieli możliwość zwiedzenia najważniejszych pomieszczeń piekarni: magazynu z mąką oraz pomieszczenia, w którym wyrasta i wyrabia się ciasto. Dowiedzieli się, że rodzaj pieczywa zależy od typu  mąki użytej do jego wypieku. Zobaczyli maszyny, które pomagają piekarzowi w pracy. Z wielkim zainteresowaniem przyglądali się zasobnikom do mąki, wielkim kadziom z mieszadłami oraz ogromnym piecom. Poznali etapy powstawania chleba i produkty niezbędne do jego wypieku. Dowiedzieli się w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb oraz ile bochenków pieczywa można jednorazowo upiec w jednym piecu. Atrakcją dla nich było samodzielne formowanie bułeczek, plecionek i innych specjałów, które po upieczeniu zabrali do domu. W czasie oczekiwania na swoje wypieki, mogli poczęstować się pysznymi pączkami i ciasteczkami.

Uczniom bardzo podobały się zajęcia w piekarni, wrócili zadowoleni i bogatsi
o nowe doświadczenia.

 Serdecznie dziękujemy kierownik piekarni Pani Renacie Pośpiesznej za okazaną gościnność.

zobacz zdjęcia

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.