Jak powstaje chleb? – wizyta w piekarni.
W środę 18 października uczniowie klas IIIA i IIIB wraz z wychowawcami wybrali się na wycieczkę do Piekarni „Samopomoc Chłopska”
w Redzie.
Uczniowie mieli możliwość zwiedzenia najważniejszych pomieszczeń piekarni: magazynu z mąką oraz pomieszczenia, w którym wyrasta i wyrabia się ciasto. Dowiedzieli się, że rodzaj pieczywa zależy od typu mąki użytej do jego wypieku. Zobaczyli maszyny, które pomagają piekarzowi w pracy. Z wielkim zainteresowaniem przyglądali się zasobnikom do mąki, wielkim kadziom z mieszadłami oraz ogromnym piecom. Poznali etapy powstawania chleba i produkty niezbędne do jego wypieku. Dowiedzieli się w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb oraz ile bochenków pieczywa można jednorazowo upiec w jednym piecu. Atrakcją dla nich było samodzielne formowanie bułeczek, plecionek i innych specjałów, które po upieczeniu zabrali do domu. W czasie oczekiwania na swoje wypieki, mogli poczęstować się pysznymi pączkami i ciasteczkami.
Uczniom bardzo podobały się zajęcia w piekarni, wrócili zadowoleni i bogatsi
o nowe doświadczenia.
Serdecznie dziękujemy kierownik piekarni Pani Renacie Pośpiesznej za okazaną gościnność.